E-Krowa
E-Krowa
  • Start
  • O nas
  • Aktualności
  • Wiedza
    • Rozród bydła
    • Choroby zakaźne i ich profilaktyka
    • Diagnostyka chorób bydła
    • Zarządzanie fermą bydła
    • Mastitis
    • Problemy i profilaktyka u cieląt
    • Schorzenia racic
    • Żywienie bydła
    • W terenie
  • Kontakt

Osiągnięcie dobrej płodności w miesiącach letnich jest możliwe!

22.03.2019 Rozród bydła

Uzyskanie wysokiego wskaźnika zacieleń jest jednym z warunków dla osiągnięcia zadowalającej produkcji mlecznej na poziomie fermy. Przez wiele lat izraelski przemysł mleczarski, podobnie jak inne fermy z ciepłych regionów, cierpiał z powodu znacznego spadku zdolności do zacielenia krów w miesiącach letnich, przyczyniając się do cyklicznych wahań w produkcji mleka i z tego powodu tylko do okresowego zaopatrzenia przemysłu i rynku.

W przeciwieństwie do wpływu upału na produkcję mleka, która w dużej mierze zależy od spożycia paszy i jest mniej podatna na krótkoterminowe zmiany komfortu cieplnego krów, wpływ na płodność krów w lecie jest zdecydowanie bardziej złożony i rozkłada się przez dłuższy czas około momentu inseminacji. Badania przeprowadzone ostatnio przez izraelskich uczonych z Uniwersytetu Hebrew w Jeruzalem ukazały, że płodność krów jest zależna od stresu cieplnego przez długi okres, począwszy od rozwoju pęcherzyka owulacyjnego, aż do implantacji zapłodnionego jajeczka w macicy (przedział czasowy około 50 dni). Z tego powodu chcąc otrzymać zadowalające wyniki płodności w lecie zainseminowane krowy muszą mieć odpowiednią temperaturę ciała przynajmniej przez wspomniany okres, co nie jest łatwym zadaniem….

Schładzanie krów kombinacją wody i powietrza – pierwsze badania

W połowie lat osiemdziesiątych, w Izraelu przeprowadzono badanie na dużą skalę, którego celem była poprawa płodności krów w lecie. Doświadczenie sprawdzało wpływ intensywnego schładzania krów w Izraelu poprzez kombinację zraszania oraz wymuszonej wentylacji wysokowydajnych krów w lecie.  Eksperyment został przeprowadzony w ciągu dwóch następujących po sobie okresów letnich w doświadczalnej fermie bydła mlecznego izraelskiego Ministerstwa Rolnictwa. Po raz pierwszy w kraju poprzez intensywne schładzanie w ciągu trwania dni letnich całkowicie udało się uniknąć wzrostu temperatury ciała poddanych badaniu krów, porównując do tych niechłodzonych, u których temperatura przez większość czasu utrzymywała się powyżej wartości progowych. Dzięki temu, po raz pierwszy byliśmy w stanie całkowicie zapobiegać spadkowi wskaźnika zapładnialności u schładzanych krów. Wyniki badania prezentuje tabela nr 1.

Tabela nr 1. Wyniki reprodukcyjne krów intensywnie schładzanych w porównaniu do tych nieschładzanych

 

Krowy schładzane

Krowy nieschładzane

Wskaźnik zapładnialności

Po pierwszej inseminacji

59%

17%

We wszystkich inseminacjach

57%

20%

% zacieleń (w dniach po porodzie)

90

44%

14%

120

59%

31%

150

73%

31%

Źródło: I.Flamenbaum Ph.D., Is it possible to reach good fertility of the cows in summer?, 9.02.2016

Wyniki przeprowadzonego badania pokazały, że intensywne schładzanie krów w trakcie lata umożliwia uzyskanie wskaźnika zapładnialności o wartości ponad dwukrotnie większej od tego, jaki otrzymano u krów nieschładzanych oraz prawie ten sam wskaźnik, jaki uzyskuje się w miesiącach zimowych na izraelskich fermach bydła mlecznego.

Jak wygląda rzeczywistość na fermie w okresie letnim?

W oparciu o dane zamieszczane w „księgach stada”, które publikuje się pod koniec każdego roku dowiedzieliśmy się, że pomimo wytycznych opisanych powyżej w ciągu kolejnych lat odnotowywano drobną poprawę wskaźnika zapładnialności, ale nadal niższą wartość niż w wynikach zaprezentowanych w badaniu. Prawdopodobną przyczyną był fakt, że normalnie w warunkach letnich schładzanie nie następowało ciągle, tak jak zapewniały to warunki eksperymentalne.

Wraz z rozwojem wskaźnika proporcji ‘lato-zima’ oraz jego opublikowaniu w „księgach stada”, po raz pierwszy mogliśmy subiektywnie ocenić różne fermy pod kątem ich zdolności radzeniem sobie ze stresem cieplnym.

By ocenić wpływ intensywnego schładzania krów, uporządkowaliśmy informacje, wybierając fermy w Izraelu o najwyższej produkcji mlecznej (‘fermy efektywne’) i porównując je do tych o niższym współczynniku (‘fermy niskoprodukcyjne’). Za wyjątkiem tych dwóch grup udało się nam zaprezentować średnie wartości dla wszystkich ferm produkujących mleko w Izraelu. Tabela druga uwzględnia również wskaźniki płodności krów na obu rodzajach ferm oraz średnie dla kraju.

Tabela nr 2. Średnie wartości wskaźnika zacieleń u krów z ferm o wysokiej i niskiej produkcji z okresów zimowego i letniego, 2015 rok

Parametr

‘Fermy niskowydajne’

Wszystkie fermy

‘Fermy wysokowydajne’

Liczba ferm

10

162

10

Produkcja mleka w ziemie (w kg)

40.5

39.9

40.9

Produkcja mleka w lecie (w kg)

34.7

36.4

39.4

Spadek w produkcji mlecznej (kg)

-5.8

-3.2

-1.5

Wskaźnik produkcji w lecie do zimy

0.86

0.92

0.96

Wartość szczytu laktacji w lecie do zimy (kg)

0.90

0.96

0.99

Wskaźnik zacieleń w zimie (%)

42.9

42.7

44.4

Wskaźnik zacieleń w lecie (%)

14.3

20.0

33.8

Spadek wskaźnika zacieleń w lecie (jednostki)

-28.7

-22.7

-10.6

Stosunek wskaźnika zacieleń w lecie do wskaźnika zacieleń w zimie

0.33

0.47

0.76

Źródło: I.Flamenbaum Ph.D., Is it possible to reach good fertility of the cows in summer?, 9.02.2016

 

Na podstawie wartości zaprezentowanych w tabeli nr 2 pokazano, że istnieją ogromne różnice wyników w miesiącach letnich dla krów na fermach obu typów. Wskaźnik zacieleń u krów o najwyższym współczynniku produkcji mlecznej uległ spadkowi podczas miesięcy letnich tylko o 10.6%, w porównaniu do wartości otrzymanych w zimie, natomiast na fermach niskoprodukcyjnych aż o 28.7% oraz o 22.7%, jak wynika ze średniej dla wszystkich ferm.

Jak skutecznie zarządzać stresem cieplnym na fermie? Doświadczenia terenowe.

Wiedza i doświadczenie zdobyte w Izraelu pomogły hodowcom z innych ciepłych rejonów świata radzić sobie ze stresem cieplnym. W ostatnim czasie zacząłem współpracę z wielkotowarowymi fermami bydła mlecznego w północnym Meksyku, gdzie prowadzi się praktykę schładzania krów. Częścią projektu zostało objęte 15 ferm bydła z blisko 40000 krów, gdzie w pełni zastosowano się do wszystkich reguł schładzania, jakie zostały wprowadzone na tych fermach w Izraelu, które są najbardziej wydajne.

Otrzymane w lecie 2015 roku miesięczne wartości wskaźnika zapładnialności inseminacji, na fermach schładzających krowy były znacznie wyższe w porównaniu do tych w latach 2011-2014, wtedy jeszcze nieschładzanych. Letnie i zimowe wskaźniki zapładnialności na pięciu fermach bydła mlecznego z i bez systemów chłodzących zostały przedstawione na diagramie nr 1. Współczynnik zacieleń w lecie i zimie na tych fermach wynosił odpowiednio 0.43 w 2011 r. i wzrósł do 0.87 w 2015 r., w momencie, gdy rozpoczęto intensywne schładzanie.

 

Diagram nr 1. Średni współczynnik zacieleń uzyskany podczas miesięcy zimowych (styczeń-marzec) i letnich (czerwiec-sierpień), na pięciu fermach bydła mlecznego w północnym Meksyku, w 2015 roku (schładzanych) oraz w 2011-2014 (gdy nie istniały mechanizmy schładzania).

  • W-winter (zima), S- summer (lato)

Źródło: I.Flamenbaum Ph.D., Is it possible to reach good fertility of the cows in summer?, 9.02.2016

Jeśli porównamy wyniki otrzymane w lecie 2015 r. na fermach w Izraelu do tych z północnego Meksyku możemy zauważyć ogromne podobieństwo. W przeciwieństwie do lat kiedy nie prowadzono praktyki schładzania w północnym Meksyku lub ferm na terenie Izraela, gdzie podejmowano te próby, lecz bezskutecznie, letni współczynnik zapładnialności wynosił około 15%. Z drugiej strony wskaźnik zapładnialności krów schładzanych w lecie był wyższy ponad dwukrotnie (34% i 30% w Izraelu i Meksyku). Współczynnik zapładnialności letni do zimowego wynosił odpowiednio 0.72 i 0.40 na fermach z i bez systemu schładzania na terenie Meksyku, bardzo podobnie do odnotowywanego współczynnika 0.76 i 0.30 w Izraelu.

Chłodzenie krów sprzyja poprawie parametrów rozrodowych!

Tabela nr 3. Wartości wskaźników zapładnialności otrzymane w zimie i lecie na fermach z różnymi poziomami schładzania  w porównaniu do tych bez systemów chłodzenia.

 

zima

lato

   

Bez schładzania

Nieodpowiednie schładzanie

Intensywne schładzanie

Ferma eksperymentalna

*50-60%

20%

-

57%

Duże fermy -Izrael

44%

-

14%

34%

Duże fermy-Meksyk

35%

15%

-

31%

*średnia wartość z jednego roku

Źródło: I.Flamenbaum Ph.D., Is it possible to reach good fertility of the cows in summer?, 9.02.2016

W oparciu o to, co przedstawiono w tabeli, możemy zrozumieć lepiej zrozumieć pewne rzeczy:

  • Całkowita wartość współczynnika zapładnialności w czasie miesięcy letnich uległa spadkowi z poziomu około 50-60% w czasie lat osiemdziesiątych osiągając wartości pomiędzy 35%-45% dzisiaj (prawdopodobnie jest to wynikiem zwiększającej się wydajności krów)

  • Nie wystąpiła poprawa w wartości współczynnika zapładnialności poinseminacyjnej w lecie na fermach nieschładzanych oraz tam, gdzie robiono to w zły sposób

  • Wartość tego współczynnika bez schładzania w okresie letnim wynosiła 20%, co pokazały badania przeprowadzone w latach 80., natomiast wartość skutecznej inseminacji 15%, do czego przyczyniła się również prawdopodobnie zwiększona produkcja mleka (3000 kg/rok więcej)

  • Intensywne schładzanie (w warunkach eksperymentalnych) gwarantuje krowom bycie w strefie komfortu termicznego przez całe dni w lecie, pozwalając utrzymać wartości współczynnika zacieleń podobne do tych z okresu zimowego

  • Intensywne schładzanie na dużych fermach przemysłowych, podwajało wartość wskaźnika zacieleń w miesiącach letnich, w porównaniu do jego wartości u krów nieschładzanych, jednakże nie osiągnęły wartości z miesięcy zimowych

 

Podsumowując, możemy osiągnąć dobrą płodność krów w miesiącach letnich zbliżając wartości wskaźnika zapładnialności do tego, jaki uzyskujemy w zimie. Jest to możliwe, dzięki schładzaniu odpowiednich pomieszczeń ferm bydła mlecznego, gdzie zapewnienie krowom warunków komfortu termicznego w czasie letnich dni pozwala osiągnąć cel.

Autor: Israel Flamenbaum Ph.D / Cow Cooling Solutions, LTD, Izrael.

Zobacz także:

Ograniczanie skutków upałów u bydła mlecznego.

Ograniczanie skutków upałów u bydła mlecznego.

[EasyDNNnews:RelatedArticle:Categories separator="|"  nolink last color]
Wraz z globalnym ociepleniem stres cieplny jest powszechnym i rosnącym problemem w...
wtorek, 14 czerwca 2022
Stres cieplny, a płodność krów.

Stres cieplny, a płodność krów.

[EasyDNNnews:RelatedArticle:Categories separator="|"  nolink last color]
Konsekwencjami stresu cieplnego przesuniętymi w czasie jest spadek odporności i...
środa, 8 czerwca 2022
Nowy cykl artykułów o nowoczesnych technologiach!

Nowy cykl artykułów o nowoczesnych technologiach!

[EasyDNNnews:RelatedArticle:Categories separator="|"  nolink last color]
Nowoczesna technologia jest obecnie szeroko stosowana i wykorzystywana również...
poniedziałek, 4 kwietnia 2022
Program opieki lekarsko-weterynaryjnej bydła mlecznego – główne założenia i doświadczenia własne

Program opieki lekarsko-weterynaryjnej bydła...

[EasyDNNnews:RelatedArticle:Categories separator="|"  nolink last color]
W ostatnich latach nastąpiły istotne zmiany w hodowli bydła w Polsce. Zmniejszyła się...
środa, 9 czerwca 2021
Partnerzy
radzą
Ekrowa.pl

Zadaj pytanie autorowi

W tym wątku brak pytań
E-KROWA
  • Start
  • O nas
  • Aktualności
  • Wiedza
    • Rozród bydła
    • Choroby zakaźne i ich profilaktyka
    • Diagnostyka chorób bydła
    • Zarządzanie fermą bydła
    • Mastitis
    • Problemy i profilaktyka u cieląt
    • Schorzenia racic
    • Żywienie bydła
    • W terenie
  • Kontakt
  • Regulamin
KONTAKT

Stowarzyszenie "Weterynaria Hodowcom"
Stowarzyszenie ds. Promocji Zdrowia Bydła

KRS 0000730475

email: kontakt@ekrowa.pl

Copyright 2022 by E-Krowa 0.0.1