Korekcja racic jest niezbędnym i nieodzownym elementem dobrej praktyki produkcyjnej u krów mlecznych. Jest to także podstawowy element profilaktyki kulawizny. Jest to szczególnie istotne w zapobieganiu owrzodzeniom podeszwy. Korekcja ma na celu dwa główne aspekty:
- Przywraca bardziej pionowy kąt racic
- Równoważy rozkład masy ciała pomiędzy wewnętrzną i zewnętrzną częścią racicy
Źródło: The Diaryland Initiative
Jak często powinno dokonywać się korekcji racic?
Z powodu, iż róg racicowy rośnie w tempie ~0,5 cm na miesiąc u zdrowych krów mlecznych, potrzeba około 15 miesięcy, aby uformowała się cała ściana racicy, od pasma wieńcowego do palca (typowa długość wynosi 75 mm). Z drugiej strony potrzeba 2 miesięcy na uformowanie pełnej grubości podeszwy (7 mm grubości). Dlatego korzyści wynikające z korekcji racic utrzymują się zwykle 4-6 miesięcy. Dlatego najważniejsze zalecenia dotyczące korekcji w wolnostanowiskowych stadach krów mlecznych powinny objąć trzy najważniejsze założenia:
- Przycinanie jałówek przed pierwszym wycieleniem (zwykle 1-2 miesiące przed wycieleniem),
- Krowy w laktacji trymować raz we wczesnej i średniej laktacji (zazwyczaj 60-150 dni doju) i raz pod koniec laktacji (zazwyczaj w okresie zasuszenia)
- Krowy z grupy wysokiego ryzyka (u których wcześniej wystąpiły zmiany chorobowe) należy trymować co 3-4 miesiące.
Jaką technikę wybrać?
Do przeprowadzenia korekcji potrzebne są odpowiednie narzędzia, ale także i umiejętności. Dobra korekcja pomaga zapobiegać kulawiznom i skutkuje szybszym powrotem do zdrowia kulawej krowy. Zła korekcja nie pomaga w zapobieganiu kulawiznom i skutkuje niepowodzeniem w powrocie do zdrowia po kulawiźnie. Natomiast bardzo słabe trymowanie JEST POWODEM kulawizny!
Źródło: The Diaryland Initiative
Najważniejsze w przeprowadzaniu korekcji jest zapewnienie bezpieczeństwa ludziom, którzy ja wykonują, pomocnikom, ale także samym zwierzętom. Dlatego bardzo ważne jest, aby sprzęt na jaki pracujemy i jakiego używamy był najwyższej jakości, sprawny i adekwatny do zaplanowanych czynności.
Źródło: The Diaryland Initiative
Przed przystąpieniem do korekcji racica powinna zostać oczyszczona. Następnie pracę zaczynamy od tej części racicy która jest mniej przerośnięta, czyli:
- wewnętrzna część racicy tylnej,
- zewnętrzna część racicy przedniej.
Przednia część racicy po oczyszczeniu powinna zostać zmierzona. Przypominam, że jej długość powinna mierzyć ok.75 mm.
Źródło: The Diaryland Initiative
Czubek racicy powinien być skorygowany prostopadle do podeszwy.
Źródło: The Diaryland Initiative
Następnie usuwamy przerośnięta podeszwę upewniając się, że powierzchnia pozostanie prostopadła do długiej osi nogi. Pozwala to również na ustalenie, ile podeszwy powinno zostać usunięte porównując w drugą częścią racicy.
Źródło: The Diaryland Initiative
Ostatnia częścią korekcji jaką trzeba przeprowadzić jest wymodelowanie wewnętrznego obszaru osiowego. W kończynie tylnej mocniej część zewnętrzna, słabiej wewnętrzna. W kończynie przedniej na odwrót.
Teraz kiedy mamy już omówione jak poprawnie przeprowadzić korekcje, warto byłoby omówić diagnostykę konkretnych jednostek chorobowych. Temat ten zostanie poruszony w kolejnym artykule.