Udostępnij

Dlaczego okres zasuszania jest ważny?

Pierwszy dzień zasuszenia to początek kolejnej laktacji

To nie tylko slogan z broszurek dla hodowców, to kwintesencja obecnej wiedzy i spojrzenia na ten ważny okres w cyklu produkcyjnym. Wydaje się oczywiste, że tylko zdrowa krowa daje dużo mleka, skoro tak to o to zdrowie należy zadbać jak najwcześniej.

Mimo różnych teorii pojawiających się co jakiś czas odnośnie długości zasuszenia, nadal zalecany okres to 7-9 tygodni przed wycieleniem. Ma to ogromne znaczenie w kontekście zdrowia wymienia i kolejnej laktacji. Hodowcy wiedzą, że zasuszenie to okres regeneracji, a także troski o zdrowe wymię. Krowa w zasuszeniu jest tak samo ważna i powinna mieć równie dobre warunki jak ta po wycieleniu. Tylko wtedy będzie mogła po porodzie dać tyle mleka, na ile pozwala jej potencjał.

Najbardziej kosztowną i problematyczną chorobą w stadach krów mlecznych jest zapalenie wymienia i właśnie o zdrowe wymię walczymy już w zasuszeniu. Profilaktyka mastitis w zasuszeniu wpływa między innymi na:

  • liczbę komórek somatycznych,
  • wydajność,
  • odsetek brakowań,
  • wskaźnik ciążowy (Pregnancy Rate).

Te wskaźniki mają natomiast bezpośrednie przełożenie na DOCHÓD gospodarstwa, dlatego wydatki na skuteczną terapię zasuszeniową przynoszą pokaźny zwrot z inwestycji. Elementy tej terapii to antybiotyk DC oraz czop dostrzykowy. Oczywiście należy także zadbać także o zdrowie ogólne, odpowiednią kondycję zwierząt oraz warunki środowiska dla krów zasuszonych.

Antybiotyki DC

Antybiotyki do stosowania w zasuszeniu, tzw. DC, z ang. Dry Cow (sucha krowa) są w powszechnym użyciu już od kilkudziesięciu lat i znacząco przyczyniły się do poprawy zdrowia wymion w stadach krów mlecznych. Dostępne są w postaci tubostrzykawek dowymieniowych, których substancją czynną jest antybiotyk o przedłużonym działaniu.

Dlaczego zasuszenie to idealny czas na wyleczenie infekcji podklinicznych

  • Korzystny współczynnik wyleczeń
  • Brak strat ze względu na karencję
  • Możliwość długiego działania antybiotyku
  • Czas na regenerację tkanki gruczołu po wyleczeniu

Jak wybrać antybiotyk DC?

  • Zidentyfikować bakterie odpowiedzialne za mastitis w stadzie (badania bakteriologiczne mleka)
  • Oznaczyć wrażliwość bakterii na poszczególne antybiotyki (antybiogram)
  • Wziąć pod uwagę długość okresu zasuszenia i wybrać produkt z odpowiednią karencją
  • W miarę możliwości wybierać antybiotyk o węższym spektrum działania zgodnie z kryteriami doboru, które mają na celu ograniczenie antybiotykoodporności (nowe regulacje wejdą w życie w styczniu 2022 roku).

W okresie zasuszenia musimy też chronić krowę przed nowymi infekcjami. Badania pokazują, że:

  • 51% wszystkich nowych infekcji wymienia na tle środowiskowych bakterii Streptococcus spp. pochodzi z okresu zasuszenia,
  • 56% przypadków klinicznego mastitis powodowanych przez Streptococcus uberis ma swój początek w okresie zasuszenia,
  • 33% przypadków klinicznego mastitis powodowanych przez Streptococcus dysgalactiae ma swój początek w okresie zasuszenia.

Poniżej analiza infekcji wymienia w 52 stadach krów mlecznych. Zielone słupki pokazują procent infekcji wywodzących się z zasuszenia w każdym stadzie. W stadach, w których stosowane są czopy dostrzykowe ten odsetek będzie zdecydowanie niższy.

Ochrona przed nowymi infekcjami to zadanie przede wszystkim czopów dostrzykowych, o których więcej w kolejnym artykule.

Kategorie

Powiązane artykuły

Potrzebujesz porady? Skontaktuj się z autorem artykułu