22gru Zmiany chorobowe w przypadku kulawizn – ekonomia problemów z racicami Racice u bydła narażone są na szereg jednostek chorobowych, które mogą negatywnie wpłynąć na komfort życia zwierząt, ale również na wyniki produkcyjne naszej hodowli. Czytaj więcej
30lis Jak poprawnie przeprowadzić korekcję racic? - Przewodnik po korekcji u krów mlecznych. Korekcja racic jest niezbędnym i nieodzownym elementem dobrej praktyki produkcyjnej u krów mlecznych. Czytaj więcej
21lis Jak poprawnie ocenić stopień kulawizny? – Praktyczna ocena poruszania się krów Sposób w jaki poruszają się nasze zwierzęta powinien być oceniany na bieżąco. Jest to istotne, gdyż umożliwia nam szybkie wychwycenie kulawej krowy i umożliwia udzielenie jej pomocy. Czytaj więcej
9lis Jak kulawizny przekładają się na różne aspekty hodowli bydła? Kulawizna sama w sobie nie jest jednostką chorobową, ale objawem klinicznym występującym u krów mlecznych w przebiegu wielu schorzeń. W każdej chwili na świecie ok. 25% krów jest kulawa. Czytaj więcej
11paź Podejścia diagnostyczne, leczenie i zarządzanie kosztami hiperketonemii Hiperketonemia u krów mlecznych może prowadzić do znacznych strat ekonomicznych z powodu zmniejszonej produkcji mleka, zwiększonego ryzyka problemów zdrowotnych i gorszych wyników reprodukcyjnych. Czytaj więcej